TALKSHOWS ZIJN LULSHOWS
Gestaag dalende kijkcijfers tonen dat het publiek wel klaar is met de kostbare egotripperij. Kap ermee!
Kunt u zich nog de uitzending van het televisieprogramma Op1 van 23 februari 2022 herinneren?
Daar zat beroepsouwehoer Maarten van Rossem, ongehinderd door welke kritische vraag van het presenterende duo dan ook, te klessebessen over Rusland en Oekraïne. “De conclusie is dat er van een grootschalige militaire operatie waarbij tienduizenden militairen betrokken zouden zijn in ieder geval voorlopig geen sprake zal zijn”, betoogde de zelfverzekerde ‘expert’, nadat hij eerst omstandig had uitgelegd dat als er al iets zou gebeuren, dit zich zou beperken tot een gebiedsuitbreiding in de twee reeds door Rusland geannexeerde provincies aan de Russisch-Oekraïense grens. En zelfs dat was uitermate onwaarschijnlijk. “Er is geen sprake van een invasie. Het is slechts de bevestiging van een bestaande situatie”.
De talkshow was nog niet afgelopen of de grootschalige Russische invasie, met voor beide zijden de inzet van honderdduizenden militairen en Russische bombardementen tot in het meest westelijke deel van Oekraïne was een feit.
declareren
Denkt u dat Maarten van Rossem de volgende dag opnieuw werd geïnviteerd voor een stevig rondje nakaarten, waarna hij definitief naar de vuilnisbelt van onbetrouwbare kletsmajoors werd afgevoerd? Nee, vanaf die dag zijn de talkshowtafels onophoudelijk bezet door andere praatgrage egotrippers, die met een al net zo zelfverzekerde blik als Van Rossem komen betogen hoe het zit en hoe het verder moet. Geen dag gaat voorbij of daar zijn Rob de Wijk, Pieter Cobelens en de drie oud-commandanten der strijdkrachten Dick Berlijn, Mart de Kruif en Peter van Uhm weer voor een nieuw rondje egotrippen.
En zakkenvullen, want neemt u maar van mij aan dat de heren daar niet belangeloos komen opdraven. Hoe ik dat weet? Sinds ik als bestuursvoorzitter van een hogeschool Dick Berlijn ooit als gastspreker voor studenten over het thema ‘leiderschap’ mocht begroeten en achteraf vernam dat hij daarvoor 4000 euro wenste te declareren was het afgelopen met mijn geloof dat lieden die het nadrukkelijk doen voorkomen louter de publieke zaak te dienen dat ook echt doen. Eigen portemonnee eerst.
sufgeluld
Terug naar de talkshows. Twee jaar lang zijn we sufgeluld door corona-experts als Diederik Gommers, Ernst Kuipers en de onvermijdelijke, immer rode wijn wegklokkende viro- en vinoloog Ab Osterhaus, aandeelhouder in bedrijven die goed verdienden aan de coronacrisis. Het was nog niet voorbij of de tafels stroomden vol met dito-ouwehoeren over de oorlog in Oekraïne. Altijd dezelfde koppen, altijd dezelfde pretenties van ongeëvenaarde wijsheid en inzichten, altijd met een zelfverzekerdheid die vaak achteraf volkomen onterecht blijkt. En zelden zonder eigenbelang. Na afloop van de praatshow even langs de kassa.
40.000 euro per drie kwartier
Je hoeft er geen linksig politiek correct zootje van te maken als een ‘M’ om wegens bedroevende kijkcijfers van de buis gehaald te worden (www.geertdales.com/feminine-getuigenispolitiek). Het heeft even geduurd, maar we zijn inmiddels verlost van die dagelijkse LHBTIQ+ en aanverwante deugpraat-rubriek van de voor dat werk volstrekt incompetente Margriet -start de show!- van der Linden. Een schamele 300.000 tot 500.000 kijkers wist ze te trekken. Voor zo’n halflege zaal zijn de 40.000 euro die drie kwartier ‘talkshow’ kost wel heel erg slecht besteed geld.
Toch is incompetente gespreksleiding en vermoeiende deugpraat niet de reden voor de inzinking van het fenomeen ‘talkshow’. Want ook de andere praatprogramma’s scoren slecht. Zelfs Eva Jinek -wat je ook van haar mag vinden, toch een professional- haalt nog amper het half miljoen. Op1 doet het iets beter. Toch is 750.000 kijkers veel te weinig voor zo’n pretentieuze en kostbare productie. Om over de vers teruggekeerde Khalid en Sophie maar te zwijgen. Waarom dit duo, dat in het eerste seizoen al overtuigend had aangetoond niet in de wieg gelegd te zijn voor dit werk en dan ook bedroevende slechte kijkcijfers scoorde, in de reprise mocht is een groot raadsel. Een schamele 300.000 tot hooguit 500.000 kijkers. Ook nu weer. Op dat uur! Welke winkelier blijft een product in de schappen leggen dat de consument niet pruimt?
kap ermee!
De tv-kijker is er kennelijk klaar mee. Als je op primetime niet meer dan een paarhonderdduizend kijkers weet te trekken is er echt iets mis met de formule en moet de stekker eruit. Talkshows zijn lulshows geworden. Zinloos en irritant geleuter. Doneer die bespaarde 40.000 euro per uitzending aan giro 555 ten behoeve van Oekraïne en kap ermee. Osterhaus, Cobelens, De Wijk en Berlijn vinden wel een andere schnabbel. Van Rossem kletst immers ook elders vrolijk verder.
Geert Dales
25 maart 2022
(aan/afmeldingen voor updates op deze website via www.geertdales.com/contact)