HOMOFOBIE IN DE VOETBALWERELD IS GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG
Noem het dan ook zo; OneLove-campagnes en aanvoerdersbandjes lossen dit probleem niet op
Wereldwijd nieuws in de voetbalwereld. De 17-jarige Engelse profvoetballer Jake Daniels maakte bekend homoseksueel te zijn. “Ik wil niet liegen en het gevoel hebben me anders te moeten voordoen dan ik ben om erbij te horen”. In de media heette het dat Daniels ‘had toegegeven homoseksueel te zijn’. Daniels zelf gebruikte vergelijkbare bewoordingen toen hij zei: “Ik wil er gewoon voor uitkomen”.
Met alle begrip en sympathie voor een 17-jarige in de homofobe wereld van het profvoetbal, zulke woorden kunnen me laaiend maken. Wat nou ‘ervoor uitkomen’ of ‘toegeven’? Dat zijn termen die horen bij het bekennen van crimineel gedrag. Dat zo’n jongen zulke woorden gebruikt en de pers het nog bonter maakt met het woord ‘toegeven’ duidt erop dat we nog steeds te maken hebben met ernstige vormen van homofobie in de wereld van het betaald voetbal. Waarom pikken we dat nog?
onveilige werkomgeving
Grensoverschrijdend gedrag beperkt zich niet tot de seksuele component. Ook het doen ontstaan van een onveilige werkomgeving is grensoverschrijdend gedrag. Vraag dat maar aan de D66’ers en VOLT’ers die recent uit de kast kwamen als slachtoffer van wangedrag op de werkvloer. Het ging daar niet alleen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook over intimidaties, beledigingen en vernederingen. Als er één werkomgeving onveilig is dan is het die van de homoseksueel in het profvoetbal. In de kleedkamer moet hij flauwe grappen over bruinwerkers en ranzig gelul over tieten doorstaan. Vanaf de tribune dalen de beledigende spreekkoren over mietjes op hem neer. Niet voor niets is er nog steeds niet één, let wel: niet één mannelijke homoseksuele Nederlandse profvoetballer die uit de kast is gekomen. Nul. Zero. Nada. Het is een ongekend schandaal. Een niet te negeren bewijs hoe onveilig die werkomgeving is.
KNVB
Gevraagd naar de stellingname van de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) zegt woordvoerder Jaap Paulsen: “Discriminatie is een breder maatschappelijk probleem. Dit komt niet alleen in het voetbal voor. Sterker nog, men komt hooguit 1x per week in een stadion, dus men neemt het mee naar het voetbal”.
Laat dit even op u inwerken.
De virulente homofobie in het betaald voetbal is in de visie van de KNVB een verschijnsel dat vanuit de samenleving als geheel de wereld van het voetbal binnentreedt. Als een soort onvermijdelijke natuurramp. Afgezien van de exorbitante salarissen is de voetballer een werknemer als alle andere en is de club een werkgever als alle andere. Stelt u zich voor dat uw werkgever zegt: ja, vervelend die discriminatie in ons bedrijf en bij onze afnemers, maar dat is nou eenmaal een maatschappelijk verschijnsel waar we mee moeten leven, zoals met de regen. Er is toch geen werknemer die daar genoegen mee neemt? En een werkgever die zich zo gedraagt, kan zich in no time verantwoorden bij het College voor de Rechten van de Mens of bij de rechter.
goedbedoelde flauwekul
Aan goede bedoelingen ontbreekt het de KNVB niet. Begin 2021 werd een ’aanvalsplan tegen discriminatie in het voetbal’ gelanceerd. ‘Ons voetbal is van iedereen - Onze aanpak’. Bewustwording is het sleutelwoord. De ‘OneLove campagne’ moet daarin het vliegwiel zijn. Anti-discriminatieverklaringen, statements bij incidenten, aanhaken bij de jaarlijkse coming out day, OneLove aanvoerdersbanden om de arm van voetballers. OneLove buttons voor de bezoekers, uitgedeeld door Barbara Barend. Het is een aaneenrijging van tranentrekkende en ongetwijfeld goedbedoelde initiatieven, maar het is natuurlijk allemaal flauwekul in de wetenschap dat anno 2022 het Nederlandse profvoetbal nog steeds geen enkele openlijk homoseksuele voetballer kent. Geen hond maakt mij wijs dat er onder de honderden topvoetballers niet minstens tien homo’s rondlopen.
racisme
In november 2019 raakte heel Nederland ontroerd toen de Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira huilend het veld verliet na vanaf de tribune racistisch bejegend te zijn. Oerwoudgeluiden, bananen, dat werk. Oranje-aanvoerder Georgino Wijnaldum, drager van de OneLove aanvoerdersband en toenmalig bondscoach Ronald Koeman waren glashelder in hun stellingname: onaanvaardbaar. Mendes Moreira kreeg van de medespelers armen om de schouders en Frenkie de Jong -wit- en Georgino Wijnaldum -gekleurd- legden bij een volgende wedstrijd demonstratief de armen naast elkaar om hun afschuw over het racisme te onderstrepen. De foto’s gingen de wereld over.
uit de kast en de bijl erin
Waar blijft eenzelfde actie voor een homoseksuele voetballer die vanaf de tribune vergelijkbare vernederingen moet ondergaan? Welke homoseksuele voetballer heeft het lef het veld te verlaten zodra de homofobe koren klinken. Wie leggen de homo armen over de schouders en verklaren de oorlog aan die homofobe drek. Waar blijven de bondscoach en de KNVB om voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat een veilige werkomgeving niet alleen een zaak is van normale werkkringen, maar ook van de abnormale entourage van het betaald voetbal. Waarom gooit de KNVB niet clubbestuurders eruit wanneer zij tekortschieten in het beschermen van hun kwetsbare werknemers? Letterlijk, door ze het KNVB-pand uit te zetten wanneer ze daar binnenlopen voor een vergadering of andere bijeenkomst.
Iedereen heeft nu de mond vol van de dappere Jake Daniels. Goed voorbeeld doet goed volgen. Dus homo’s in de profclubs: uit de kast en de bijl erin! Als je in staat bent om tonnen of miljoenen te cashen om tegen een bal te trappen moet het toch een fluitje van een cent zijn om die voetbalbazen een lesje te leren. Als een 17-jarige Brit van de tweede divisie dat kan, kan jij het zeker. Je bent toch geen mietje?
Geert Dales
18 mei 2022
(Aan/afmeldingen voor updates op deze website via www.geertdales.com/contact)
PS: CROWDFUNDING NIEUWE. BOEK START BINNENKORT ! Zie www.geertdales.com/een-land-van-vleesetende-vegetariers